Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
24.09.2019  

Vmesna ekonomska napoved OECD 2019: »Opozorilo: pred nami je nizka gospodarska rast«

OECD opozarja, da so globalni obeti postali še bolj negotovi in nepredvidljivi. Globalna rast se bo predvidoma upočasnila na 2,9% v letu 2019 in na 3% v letu 2020. V tem primeru bi bila to najšibkejša stopnja rasti od finančne krize, pri čemer se tveganja še krepijo.

Še vedno obstaja velika negotovost o časovnici in naravi izstopa Združenega kraljestva iz EU. Izstop brez dogovora bi povzročil veliko stroškov na kratek rok in bi lahko potencialno Združeno kraljestvo v letu 2020 potisnil v recesijo. Prav tako pa bi bistveno znižal rast v Evropi.

OECD ocenjuje, da je nujno potreben kolektiven napor za ustavitev dodajanja novih carinskih tarif in subvencij, ki izkrivljajo trgovino. Nujno je treba ponovno vzpostaviti transparenten, predvidljiv in na podlagi pravil temelječ sistem, ki bo poslovni sektor spodbujal k investicijam.

V evroobmočju bi bila po oceni OECD uporaba fiskalnih in strukturnih politik skupaj z monetarno politiko bolj učinkovita za rast in bi ustvarila manj finančnih izkrivljenj kot zgolj zanašanje na monetarno politiko.