Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
02.03.2020  

OECD izdal Vmesno ekonomsko napoved: koronavirus ogroža svetovno ekonomijo

OECD povzema, da se zmanjšanje proizvodnje na Kitajskem čuti po celem svetu, kar odraža naraščajočo ključno vlogo Kitajske v globalnih vrednostnih verigah, potovalnem sektorju in blagovnih trgih.

Obeti za rast so zelo negotovi. V primeru, da bo vrhunec epidemije koronavirusa na Kitajskem v prvem četrtletju 2020 in da bodo izbruhi v ostalih državah omejeni, bi se lahko globalna rast v letu 2020 znižala za 0,5 odstotne točke v primerjavi z napovedjo v novembrski Ekonomski napovedi, in sicer na 2,4% (op.: iz 2,9% v letu 2019). V primeru bolj intenzivnega in dlje trajajočega izbruha koronavirusa bi bili obeti bistveno oslabljeni. V tem primeru bi se lahko globalna rast znižala na 1,5% v letu 2020, torej na polovico v primerjavi z napovedjo OECD pred izbruhom virusa.

Vlade naj zagotovijo učinkovite javnozdravstvene ukrepe, tako da se lahko preprečijo okužbe in s tem širjenje virusa. Podporne makroekonomske politike lahko pomagajo ponovno vzpostaviti zaupanje in pripomorejo k obnovitvi povpraševanja ob umirjanju izbruha. V primeru uresničitve negativnih tveganj in bistveno šibkejši rasti v daljšem časovnem obdobju bi bili potrebni koordinirani multilateralni ukrepi za zagotovitev učinkovitih zdravstvenih politik, ukrepi za zajezitev in omilitev ter podpora gospodarstvom z nizkim prihodkom. Prav tako bi bilo treba povečati fiskalne izdatke, kar bi bil najbolj učinkovit ukrep za obnovitev zaupanja in podporo prihodkom.

Več informacij o Vmesni ekonomski oceni/napovedi OECD: kliknite tukaj

Dostop do Vmesne ekonomske ocene/napovedi OECD: kliknite tukaj