Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
23.10.2018  

OECD je ustanovil Inovacijski laboratorij projekta Novi pristopi k ekonomskim izzivom (NAEC), 23. oktober 2018

Izvajanje novih pristopov k ekonomskim izzivom zahteva nova orodja in tehnike za boljše razumevanje različnih ekonomskih in socialnih pojavov. Digitalne inovacije odpirajo nove možnosti za proizvajanje podatkov in njihovo analizo. Slednje je treba raziskati in obvladati. Prav slednje je cilj Inovacijskega laboratorija NAEC, ki ga je danes ustanovil OECD. V okviru laboratorija se bo OECD osredotočil na štiri ključne tematike, učenje od strojev, masovni podatki, modeliranje, ki temelji na agentu, ter pristopi, ki temeljijo na izkušnjah.


Dogodka se je udeležil glavni ekonomist Banke Anglije g. Andy Haldane. V svoji predstavitvi je poudaril, da bo Inovacijski laboratorij NAEC obravnaval dolgo zakoreninjene probleme in nove izzive, ki jih prinaša četrta tehnološka revolucija. S tem instrumentom bo OECD, po mnenju Haldana, sooblikoval globalno ekonomijo v prihodnje. Ob tem je Haldane citiral Einsteina, ki je poudaril, da problemov ne moremo nasloviti z enako miselnostjo, ki je probleme povzročila. Haldane zagovarja uporabo večstopenjskega pristopa, v katerem uporabljamo več modelov, ki so v sozvočju, med njimi pa ni hierarhije.


Dogodek, na katerem je bil ustanovljen Inovacijski laboratorij, si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://video.oecd.org/4922/or/NAEC-seminar-with-Andy-Haldane.html


Več informacij o projektu NAEC: http://www.oecd.org/naec/

 

        

       Foto MPA