Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
09.03.2017  

Veleposlanica-stalna predstavnica Irena Sodin se je udeležila kosila ob obeležitvi Mednarodnega dneva žena v organizaciji OECD

8. marec 2017  - OECD bo v marcu organiziral številne dogodke, s katerimi bo potrdil, da so aktivnosti na področju enakosti spolov ena od prednostnih nalog OECD. Pri tem OECD meni, da je privabitev, ohranitev in razvijanje spretnosti in znanj ter sposobnosti tako moških kot žensk ključnega pomena za uspeh Organizacije.

Z namenom obeležitve Mednarodnega dneva žena je OECD organiziral kosilo, katerega se je udeležila tudi veleposlanica-stalna predstavnica Irena Sodin. Udeleženci so razpravljali o vprašanju enakosti spolov in vodenja: ali ženske vodijo drugače kot moški in kako to vpliva na njihov potencial vodenja.

Generalni sekretar OECD Gurria je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je treba opolnomočiti ženske v družbi. Veleposlanica-stalna predstavnica Irena Sodin, ki je vodila eno od omizij in nato poročala o razpravah, je ponudila star slovenski pregovor, ki pravi, da ženske podpirajo tri vogale pri hiši, in se strinjala, da ženske za svoje delo v marsikateri družbeni sredini niso ustrezno nagrajene. Svoje misli je zaključila z omembo napovedi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), da bo vrzel med spoloma zaprta šele leta 2186. Ob tem je pozdravila napore OECD za večjo zastopanost in enake možnosti žensk v OECD. Prisotne je spodbudila k  posvojitvi vsaj dela duha Malale Yousafzai za vključujočo rast, ki bo omogočila hitrejše doseganje enakosti v družbi.

 

Foto OECD

Foto OECD