Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
23.07.2013  

Strateški forum Bled 2013: Spremembe v Evropi in svetu

Razprava o žgočih vprašanjih v prijetnem okolju
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Center za evropsko prihodnost med 1. in 3. septembrom že osmič soorganizirata Strateški forum Bled. V slikovitem in sproščujočem okolju ob prelepem Blejskem jezeru forum ponuja platformo za razpravo o ključnih vprašanjih današnjega sveta. Skozi leta se je razvil v vodilno srečanje na visoki ravni v tem delu Evrope, ki se ga udeležujejo ugledni govorniki, politiki, uspešni poslovneži, intelektualci in mediji. Vsako leto pritegne več kot 450 udeležencev iz 50 držav.

Strateški forum Bled 2013: Spremembe v Evropi in svetu
Vodilna tema letošnjega foruma bodo Spremembe v Evropi in svetu. Udeleženci bodo razpravljali o problemih, s katerimi se zaradi hitrih političnih in gospodarskih sprememb spoprijema Evropa znotraj in zunaj svojih meja. Kot edinstvena tvorba se Evropska unija nenehno razvija in dopolnjuje ter prilagaja novim razmeram. Danes mora premagati zahtevne izzive, ki jih prinašajo gospodarska kriza in problemi, s katerimi se spopada ves planet, in – tudi v duhu evropskega leta državljanov – najti zmagovalno formulo za svojo institucionalno strukturo in prihodnjo usmeritev.

Glavnemu panelu, ki bo potekal 2. septembra, bo sledil posebni panel o vodni problematiki na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki ob mednarodnem letu vodnega sodelovanja.
3. september bo namenjen razpravam o prihodnosti ekonomske in monetarne unije, vlogi mednarodnega kazenskega pravosodja, odnosom med EU in Turčijo ter širitveni politiki EU do Zahodnega Balkana po pridružitvi Hrvaške.

Poslovni forum: Poslovanje v Rusiji in Osrednji Aziji
Skladno z mednarodnimi in regionalnimi poslovnimi gibanji ter prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike in gospodarske diplomacije bo drugi poslovni forum, ki bo 2. septembra, namenjen iskanju novih poslovnih priložnosti in raziskovanju novih možnosti. Poseben poudarek bo na Rusiji in Osrednji Aziji ter vprašanju energetike in razvoja visoke tehnologije. Dogodek bo organiziran v sodelovanju s Slovensko-ruskim gospodarskim svetom in IEDC – Poslovno šolo Bled.

Strateški forum mladih: Medgeneracijska nasprotja
Letošnji Strateški forumu mladih pod naslovom Medgeneracijska nasprotja prinaša novo obliko obravnave tem, ki zadevajo mlado generacijo: Mladi v EU: prihodnost ali izgubljena generacija?, Digitalna revolucija: sam svoj politik in Poslovne inovacije: nova orodja in nova pravila.

Letos je Strateški forum mladih sestavljen iz niza več dogodkov. Udeleženci so tako lahko najprej razpravljali o različnih vprašanjih in opredelili izzive, zdaj predstavljajo zamisli in predloge za spoprijemanje s temi izzivi, na koncu pa bodo poiskali možne rešitve in usmeritve.

Tako so na konferenci Izzivi, ki je potekala v Ljubljani 27. in 28. junija, izbrani mladi strokovnjaki kovali ideje in skušali opredeliti izzive. Poleti se bo iz tega oblikoval nabor zamisli, ki bodo razčlenjene na sklepni konferenci 1. septembra na Bledu.

Dodatne informacije poiščite na spletni strani foruma www.bledstrategicforum.org ali nas spremljajte na Facebooku in Twitterju. Dnevno posodobljen seznam udeležencev je na voljo tu.

Medije vabimo k spremljanju dogodkov, za kar je potrebna predhodna registracija na http://akreditacije.ukom.gov.si/en.

Registracija je mogoča od 26. julija do 26. avgusta do 12.00.

Kontaktne osebe ob dodatnih vprašanjih glede registracije:
Andrej Savelli (+386 1 478 26 98, +386 31 855 127, info.ukom[@]gov.si)
Simona Vučak (+386 1 478 26 54, +386 31 676 054, info.ukom[@]gov.si)
Sandra Letica (+386 1 400 26 13, + 386 51 379 211, info.ukom[@]gov.si)

Akreditacije boste lahko prevzeli na akreditacijskem pultu v hotelu Golf od 1. septembra od 8.00.
 
Opozorilo: akreditacija ni vabilo in se nanjo ni mogoče sklicevati v prošnji za izdajo vizuma.