Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
04.10.2012  

OECD seminar na visoki ravni za parlamentarce držav članic OECD

V četrtek, 4.10.2012 je na sedežu OECD potekal seminar na visoki ravni za parlamentarce držav članic OECD. Seminar predstavlja redno obliko sestajanja parlamentarcev držav članic OECD, kjer se seznanjajo z aktivnostmi OECD in izmenjujejo izkušnje pri uresničevanju priporočil, ki jih OECD daje za boljše upravljanje z gospodarskimi, finančnimi in socialnimi vprašanji v državah članicah. Udeležence seminarja je uvodoma nagovoril generalni sekretar OECD Angel Gurria. Seznanili so se tudi z izkušnjami pri uporabi indeksa boljšega življenja, pomembne iniciative sprožene ob 50. obletnici OECD, kjer je nato temo imel uvodni nagovor predsednik Slovenije dr. Danilo Türk. Iz Slovenije se je seminarja udeležil poslanec državnega zbora Janez Vasle. Seminar je organiziral direktorat OECD za javne zadeve in komunikacije (PAC).

Poslanci so se seznanili z dosedanjimi (poročilo iz zasedanja v Čilu marca 2012) in načrtovanimi aktivnostmi OECD parlamentarne mreže (zasedanje v Stockholmu 17.-18.6. 2012). V nadaljevanju so poleg izkušenj pri uporabi indeksa boljšega življenja obravnavali naslednje teme:

-         Obnavljanje zaupanja: nov dnevni red za vključujočo rast

-         Gospodarsko in socialno stanje

-         Novi viri rasti: kapital znanja

-         Financiranje demokracije: kako zapreti krog zaupanja, transparentnosti in javnega interesa v demokratičnih družbah

Na naslednjem zasedanju v Stockholmu so načrtovane naslednje okvirne teme: i) fiskalna politika (švedske izkušnje s fiskalnim svetom), ii) vključujoča rast, iii) zaupanje v vodenje politik in v poslance.

PAC je predstavil tudi nove iniciative za krepitev sodelovanja s parlamenti držav članic. i) odpiranje prostora za razgovore z veleposlaniki držav članic pri OECD in ii) omogočanje uresničevanja praks mladih talentov za obdobje šestih mesecev v OECD (posebna žirija bi na podlagi prijav izbirala najboljše kandidate).

Več o seminarju in o odnosih s parlamenti držav članic OECD na spletni strani OECD.