Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
13.03.2019  

Vrh OECD o digitalizacija je naslovil izzive, ki jih prinaša digitalna preobrazba, 11.-12. marec 2019

Udeleženci Vrha OECD o digitalizaciji so razpravljali o priložnostih in izzivih digitalne preobrazbe. Slednja prinaša priložnost krepitve rasti produktivnosti in sicer s spodbujanjem inovacij in zniževanjem stroškov poslovnih procesov. Kljub hitri rasti uporabe digitalnih tehnologij se je agregatna rast produktivnosti v zadnjem desetletju upočasnila.
Zato se je treba vprašati, kako bi digitalne tehnologije lahko spodbudile rast produktivnosti.

OECD se z digitalizacijo poglobljeno ukvarja že dve leti. Na Vrhu o digitalizaciji je OECD predstavil tri ključne dokumente in sicer Poročilo o digitalizaciji, dokument o merjenju digitalizacije in spletni portal o orodjih digitalizacije.

Delegacijo Slovenije je na zasedanju vodil državni sekretar Tilen Božič z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na panelu z naslovom “Zagotovimo povezanost za vse” je kot panelist aktivno nastopil tudi Peter Woestner iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.
Ob robu vrha se je državni sekretar Tilen Božič na delovnem zajtrku sestal z direktorjem Direktorata za zaposlovanje, delo in socialne zadeve OECD Stefanom Scarpetto. Sogovornika sta se med drugim pogovarjala o možnostih krepitve sodelovanja med Slovenijo in OECD s ciljem krepitve produktivnosti dela.
Hkrati je ob robu vrha potekala zanimiva razprava o skrivnostnosti algoritmov. Sodelujoči so menili, da mora metodologija slednjih postati razložljiva in odgovorna.

Dokumenti OECD so dostopni na naslednji povezavi: http://www.oecd.org/going-digital/summit/
Izjava MDDSZEM o udeležbi DS Božiča na Vrhu OECD o digitalizaciji: http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8583/

Dokumentarni film z naslovom Sužnji algoritma je dostopen na povezavi: https://youtu.be/NFF_wj5jmiQ

          

Foto MPA