Stalno predstavništvo RS pri OECD /Novice /
14.09.2018  

OECD razpravlja o vzrokih in razlogih finančne krize po propadu Lehman Brothers, 13.-14. september 2018

OECD je v okviru projekta Novi pristopi k ekonomskim izzivom (NAEC) razpravljal o vzrokih in razlogih finančne krize deset let po propadu Lehman Brothers. Finančna kriza pred desetimi leti je pokazala na nezmožnost ekonomskega sistema, da zagotovi bolj vključujočo in trajno gospodarsko rast.

Udeleženci dvodnevne konference so se strinjali, da je gospodarska rast ponovno oživela in se okrepila, vendar pa so tveganja v sistemu še vedno visoka. Ekonomisti in politiki morajo prispevati k boljšemu razumevanju delovanja in ciljev ekonomije.

Slovenska veleposlanica in stalna predstavnica pri OECD Irena Sodin je skupaj z Jean-Claudom Trichejem, bivšim predsednikom Evropske centralne banke, Johnom Llewellynom, bivšim glavnim ekonomistom Lehman Brothersa, in Gregom Medcraftom, direktorjem Direktorata OECD za finančne zadeve in podjetništvo, sodelovala v razpravi z naslovom "Propad Lehman Brothers in vzroki finančne krize". Veleposlanica Sodin je med drugim izrazila prepričanje, da je treba z razpravo o teh vprašanjih nadaljevati, če želimo preprečiti naslednjo finančno krizo. 

Celotno konferenco si je mogoče ogledati na naslednji povezavi: http://video.oecd.org/4973/or/NAEC-meeting-10-years-after-the-crash.html

Članek v časopisu Delo na temo konference: https://www.delo.si/sobotna-priloga/lehman-brothers-in-praznina-deset-let-pozneje-94900.html

Povezava na vse seminarje NAEC: http://www.oecd.org/naec/events/

Več informacij o OECD in projektu Novi pristopi k ekonomskim izzivom (NAEC): http://www.oecd.org/naec/